Sunday, November 14, 2010

apabila cik gebu msuk dapur..

alhamdulillah..setelah aq berperang habis-habisan di medan dewan perikse.. tdak mengenal penat dan lelah .. akhirnya..tamat sudahh exammmkuuhhh..!!wahaha..yeahhhh..happy weh.. gile ke xheppy.. da hbes exam..msti la heppy gila bagai..koz kepala hotak aq dah pon kmbli tenang.. da xsrabut dah..


(aikk...?? apsal tetibe ad gambo kek neh?? -.-'?? bikin aq terliur je..MySpace)


ad ape dgn kek neh??MySpace tetibe je ad gambo kek kat ats neh.. ad suh bilang coklat rice ke ape?? ko nak bilang coklat rice?? smpai tawn depan pon blm tentu ag habes kira..ok2..meh le eden cito ad ape dgn this cake..ok ary nie munyer cer.. tetibe lak aq rse nak share resepi kek ngan koram2 sume.. wah2... nmpak sedapp je.. a'a memang sedap..MySpace cik gebu buat..msti lah sodap..(xmalu..puji diri sndri..riak bagai) .. ok..ary nie..aq nak jadi chef jap..menyamar je.. bkn btol pon..xkan mnyamar pon xleyh?? haiyaaaa.. ok ye tuan2 dan puan2 yg cik gebu kasihi skalian.. ary nie menu kite ialah KEK COKLAT MOIST EDISI CIK GEBU.. (perghh..siap ad nme aq ag..).. ok 1stly.. u olss kene la sediakan bahan2 nye k..

KEK COKLAT MOIST CIK GEBU

bahan-bahan :

280 gm butter
200 gm gula halus
5 biji telur
280 gm tepung gandum
40 gm serbuk koko
1/4 sudu teh sodium bikarbonat
1 3/4 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh nescafe (dibancuh dengan sedikit air)
100 gm coklat masakan (dicairkan)
3/4 cawan air


topping

200 gm coklat masakan
sedikit coklat rice


cara-cara :

1) mula2.. u olss pukul butter dan gula hingga kembang ye..
2) then masukkan telur satu persatu..
3) kemudiannya, masukkan tepung gandum, serbuk koko, sodium bikarbonat dan serbuk penaik sedikit demi sedikit ye tuan2 dan puan2..
4) lepastu.. masukkan nescafe dan coklat masakan ke dalam adunan..
5) masukkan air sejuk dan pukul hingga sebati..masukkan adunan ke dalam loyang
6) panaskan oven u olss pada suhu 180 celcius degree.. dan bakar api atas bawah selama 60 minit.. (atau sehingga masak = kek chef gebu munyer dibakar selame 1 jam 15 minit)
7) bila kek da masak.. letakkan coklat masak di atas.. dan hias dengan coklat rise.. da siap!! yeayMySpace!!!

haa...kan senang je?? kacang je kan?? so ape ag?? try la wat.. sodapp.. gebu sgt2.. cam CHEF GEBU..hehe..so sape2 yg nak wat kek 2.. try la this recipe.. terbaekk dri ladang nie weh.. kompem korang xnyesal nye..selamat mencube.. =)

tips : law adunan 2 still lembik bile da cukup 60 minit.. korang tmbahkan ag mase pembakarannye selama 15 minit... ok dear..selamat mencube from cik gebu..muahxx

8 comments:

Farahin Esa said...

waaaa......
lapar la plak tgk gamba tuh~

syahassan said...

nie msti kes terliur akan kek cik gebu yg gebu 2 an?? haha
ala wat je.. then melantak lah..pastu kenyang la pyot 2..kui3

Raji and Yeen said...

aku reti buat kek mcm secret recepi..
huahua

syahassan said...

wah..hebat..~~ tpi aq xcaye..hua3

Si GadisSemasa said...

nyum nyum nyum .
nak g buat kek sekarang jugak . heheh :)

syahassan said...

bgos2.. pkai resepi yg cik gebu munyer eakk..kompem syiokk habess..haha.

Unknown said...

aarghhhh seperti lagu kat blog soyah ni "ku menyesalll" bukak entry ni...aarghh kekkkk moistt..arghhh

sedapnye soyahhh..teringin nak buattt..tapi kang kek tu hangit,kite lak dok syok kata kek ceklat..adehhh

syahassan said...

hahaha..terliur ka?? mau mkn?? haha

memg sodappp.. buat la ana.. simple but nice..yummy2.. xde hangit nye eahh.. law hangit..kompem berasap satu umah..hua3

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...