Sunday, January 1, 2012

RESEPI TART TELUR


yo yo whats up guysss.. ape cer korang skunk neh?? sihat ke tidak?? me.. cik gebu.. wanna tell u olss something.. err.. HAPPY NEW YEAR ooo.. kejap je berlalu tahun 2011.. pejam celik pejam celik dah msuk tahun 2012.. umo pon dah meningkat..*bunyi cam umo tua bebeno dah ko deq non -_-" sebeno-benonya hari nie gua nak share satu resepi dgn korang.. seperti yang tertera kat tajuk entri.. itulah resepi yang gua nak share dgn korang.. RESEPI TART TELUR.. sesape yang memang giler tart telur neh.. korang blh la try buat sndri.. siyesly xmengecewakan bakal mak mertua anda.. hehe gua pun 1st gak buat tart telur neh.. alhamdulillah menjadi.. atceli dah lame gua nawaitu nak buat tapi bz brooo.. nak exam.. so terbantut la hasrat suci murni itu..*errkk cam trademark minyak masak jeee.. so.. ape kate korang pi godek2 bnda2 kat dapur.. mne taw ckup bhan korang blh buat.. sure xmengecewakan korang la.. resepi nie kawan gua yg carikan.. ntah blog mne dia terjah gua xtaw..kalu empunye resepi nie bce entri nie.. maap la ye.. nak share je.. :) *panjang plak intronye..


my niece jadi model tart telur jap.. tenks kakak.. this budak just makan pastry je.. filling xmkn.. last2 gua buat satu tart yang xde filling tuk dia.. hihi


bahan-bahan :

pastri:

360 gm tepung gandum
200 gm butter
80 gm gula aising *kalo nak guna gula halus pon blh
1 biji telur
sedikit esen vanilla

filling:

1/4 tin susu cair
1/4 tin air
2 biji telur
1/2 cwn gula
1 sudu bsr tepung kastard
sedikit garam
sedikit esen vanilla
sedikit pewarna kuning *blh jgk nak ltak wrne lain


cara-cara :

pastry
1. pukul butter + gula aising hingga kembang.
2. then, masukkan telur + esen vanilla. korang pukul hingga kembang.
3. masukkan gandum sedikit demi sedikit then kacau sampai jadi doh.

filling
1.masukkan semua bahan filling. panaskan di atas dapur untuk pastikan gula hancur. jangan sampai panas sgt. just suam-suam kuku.

last step
-ambil sedikit doh untuk diterapkan ke dalam acuan. masukkan filling dan bakar dengan suhu 180c selama 25-30 minit.dah siap.. yeay!! sesuai tuk minum petang.. disajikan dgn teh panas.. perghh!! terangkat mak ngah koooo.. :p

akhir kata.. selamat mencuba & menjamu selera :)

NOTE : tahun baru.. azam baru.. pakwe pun baru.. ahh.. xde pakwe2 nye.. ko nak.. ko pinang aku teros.. hahaha *ok dah merapu lebih..sila abaikan.. apepon.. semoga tahun baru 2012 nie gua blh perbaiki diri gua ke arah yang lebih baek.. then for sure.. this belog akan berubah.. berubah ape?? same2 lah kita tunggu.. ok la.. see u later.. chow2..
www.tips-fb.com

11 makhluk membebel ♥:

Cik Bhulat said...

nampak sedap..tapi cik bhulat tak makan.xkena dgn tekak..hehe..thanks for the resepi ya

selamat tahun baru. semoga tahun ini kita sentiasa diberkatinya.amin

Iznie said...

nyum3...sedap.....tapi tak suka telur sgt...boleh ganti guna yg lain tak? heehe

sya hassan said...

@Cik Bhulat

aminnn.. hehe most welcome.. a'a.. sesetgh2 org mmg xleh mkn tart telur.. kalo mkn byk2 akn rse muak..

sya hassan said...

@Iznie

hehe blh je.. cik gebu cdg tart cheese blueberry atau tart beri biru berkastard.. yg plg famous tart cheese blueberry la.. ats iznie nak buat tart ape.. resepi pastry tue still same.. cume resepi filling je la yg lain :)

diana said...

model tart telur comel macam tart telur jugak..hehehhe

Emmet said...

nice post oh... blog ni pun lawa.. :D

iszieylyanziy said...

fuyoh,,febret tu tart telur,,tapi beli je la,,xpernah buat,,hehe,

hamzah ian said...

sedapnyaa.. lama tak makan..

Fara Fasihah said...

nampak mcm sedap :)
nyum3 ..
nak satu !! hehe =)

Anonymous said...

nak try buat nant :)

puteri Aliya said...

ch0mey la bl0g ni.....sweet je....
nak cube la buat tart tel0 nih...fav anak2 akak nih...hihi =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
copyrighted by belog.cik.gebu. design by cik gebu.