Monday, May 12, 2014

MATRIK PENANG @ KMPP? Best ke??

Hye olsss... Assalamualaikum uolsss..

haa kat twitter kecoh psal result upu..confirm2 la korang dah dapat result upu and matrikulasi rite?? haa dah pilih belum?? ramai yang takot bila sebut je tang matrik.. oooo maakkkk.. saya tak nak matrik.. susah oooo... hakak dulu pun macam tue jugak... disebabkan tak dapat upu disebabkan kesilapan teknikal semasa mengisi upu.. terpaksa la terima tawaran matrik.. sobs sobs... bersyukur okeyh dapat matrik.. and semestinya hakak dapat Kolej Matrikulasi Pulau Pinang.. the best matriculation college ever and ever.. seriously talk.. tak tipu okeyh.. fyi.. hakak budak modul 2.. seorang PST student switch to PDT student.. PST is program dua tahun.. PDT is program dua tahun.. dua tahun duk kat kmpp macam2 pengalaman hakak dapat.. best wooo.. kenapa dari pst ke pdt?? ada kisah disebalik itu.. nak tahu? pndai2 la godek blog nie.. hewhewhew..



masa nie amali kimia kot.. takdak experiment.. so belajaq la macam biasa.. sempat lagi kami dok ambik gambaq.. well let me selfie first.. muahaha

ini namanya D'Pongsu Cafe.. kalu rushing sgt nak pi kelaih tue.. hgpa leh sggah la sni sat makan breakfast.. kalo sempat la..  si abang chubby itu namanya Bond.. org penang maiii.. tapi cakap kelantan pureeee punya..


apa beza pst dgn pdt?? pst sistem P&P dia sgt cepat dan pantas.. pdt plak rilexx and chill.. tpi belajo lah bersungguh..kasi 4flat oi.. pdt selalunya student senang nak skor.. so jangan la takot nak masuk matrik.. benda yang korang akan belajar kat matrik nie sama je dengan korang belajar kat sekolah dolu2.. sejibik sejibon.. maybe mendalam sikit je.. and sesape yang dapat aliran sains and berminat either fizik or biologi.. korang boleh pilih modul 2 for fizik.. and modul 3 for biologi.. kalo mnat dedua subjek tue.. boleh la mohon modul 1.. selalunya kalo xtahu nak pilih modul mana.. korang akan dimasukkan ke praktikum based on ur spm result... dan korang diberi masa seminggu untuk try belajar.. kalo xdapat catch up..boleh tukar modul..

UPDATE:Mulai sesi 2014/2015.. Jubah tidak dibenarkan. Maaf kepada anonymous yg bertanya.. Sebab masa akak dlu boleh je pakai.. Mohon maaf.

lokasi : tasik... nie kami satu praktikum buat BBQ masak sendiri.. goreng and grill..muahaha.. dilarang bawak dapur sebenaqnya.. tue budak penang bawak mai.. pinjam ngan depa sat.. hewhewhew.. kat tasik nie pepandai la nak buat BBQ tue eh.. sbb ada bnda tak diingini berlaku kat kolej laen.. hewhewhew


ini time raya.. memang akan disambut pada setiap tahun.. hangpa nak melaram gila2 lantak pi kat hangpa.. masa nie la hgpa nk amek gmbaq ngan crush ka apa ka.. sila2..hahahaha and and hias lah khemah hgpa cantik2 noh..
yeah ni dalam computer lab.. boring ngat aih once dah siap reja.. so.. lets us snap .. muka xleh blah gila oiii


kalau korang punya mentor sporting.. dapat lah korang merasa makan angin kat mana2 depend on ur mentor lah.. mentor supposed to be like ur classroom teacher laa.. masa PST dolu2.. mentor hakak sponsored iftar kat hotel ixora..perghh terbaikk oii... after that my roomate dolu2 pi bercuti kat cameron highland.. syiokk oii.. tentang pakaian pulak.. of course la kena pakai baju kurung for gegel and kasut?? lantak pi kat hangpa tapi pastikan bertutup depan okeyh.. wrna xkesah.. hitam pink kelabu oren biru.. pelangi pon bole.. and baju for boboy..kemeja berkolar beserta tie and kasut pon sama mcm gegel.. lantak wrna apa pon..hihi .. and the best thing ialah bila outing.. lantak korang lah nak pakai apepon.. harharhar ini benefit sesape dapat matrik penang.. sbb matrik laen strict oii.. sesetgh matrik kena pakai baju kolej.. tapi tidak for kmpp.. hewhewhew.. tapi xtaw la kot2 depa buat law baru ke.. rasanya sama je kot...

what so speacial about KMPP?? of course laaa musim bunga sakura.. harharhar cantikk oii.. feeling2 Jepun giteww.. musim bunga nie selalunya bila tiba bulan April or dgn kata lainnnya bila korang dah nak dekat setahun jagung kat sana.. hohoho

and one more.. bila korang dah nak habis nanti.. akan tiba la musim sakura kmpp yg sgt awesome.. feeling kat jepun gitewww... so pilihan kat tangan korang.. tak kisah pon belajaq kat mana... asalkan niat korang tue kena betoii.. haa dah kluaq dah loghat utagha.. hakak gebu duk sini 2 thun mmg mcm2 perkataan utagha cheq belajaq noh.. yang pastinya sambil2 belajaq tue pi la ronda2 penang... tak rugi oii.. best oii..

dan semestinya lecturer2 kat sini semuanya sporting2 baq hangg.. tak caya?? sat noh..

jyeahhhhh... bukti oii.. lecturer pon bermonopod oi.. the best lecturerssss.. ini encik hisam and puan asmah..


mana student mana lecturer?? hihi ini time lepak kat office lecturer fizik.. yang pakai tudung biru itu Puan Norazlin.. and yang shawl oren tue Puan Normaliza.. dedua ajaq kami fizik.. yang bezanya Puan Normaliza ajaq kami sem1 and sem2.. Puan Norazlin ajaq kami sem3 and sem4.. best owhh depa neh..


for those yang nak mai KMPP.. hakak ucapkan.. WELCOME TO KMPP.. please jangan tension2.. and kalo korang nak convert from PST to PDT awai2.. hakak xlarang..cuma kalo korang boleh catch up lelaju.. better teruskan PST.. tapi kalo rasa susah.. pi la PDT.. xrugi pon.. igt.. course yg korang nak apply nanti masuk U depend on ur CGPA.. ada je budak PDT yang dapat pi luar negara and ramai jugak yang dapat biasiswa.. so tak rugi pon.. percayalah cakap hakak nie dikk oii.. so sesape yg nak masuk KMPP bagi sesi 14/15.. jumpa korang 26hb JUN ini ye.. im hakak soyah.. i'll be your faci..harharhar.. kalo rasa cam xcam.. tego je..hai kak soyah..hahaha hakak sporting.. kih3.. see u there.. !!



p/s: ingat. jangan ikot kawan.. fikir la yang terbaik untuk masa depan korang.. tak tahu nak pilih UPU ke MATRIK?? solat istikharah.. mintak petunjuk dengan Yang Maha Esa.. :)



 
www.tips-fb.com

17 makhluk membebel ♥:

Anonymous said...

Wohoo bestnyaaa matrik penang. Terasa keterujaan keseronokan huii :D

Anonymous said...

Slm kak soyah,,hihi..waaaah bez nye nampak duk kat kmpp tu...btw,akak...sy nk tye pasal modul tu...kalo sy amek modul yg ade fz n xde bio tu...so,,nnti nk smbg degree medik or farmasi xleh dah la kn? K caner tu? Kalo nk smbg medik nnti degree should I choose for modul 1? Gtuu?

sya hassan said...

@Anonymous
Wslm anonymous.. Mmg best dk kmpp..nanti dh hbis msti rindu gila kmpp.. Yg psl nk ambk kos nnti degree tue..setahu akak la.. Kalo korg amek modul 2 tapi nk smbung medic.. Boleh je..tapi masa spm korg dah amek bio.. Tapi nak selamat dan kukuhkan cita2 korg nk amek medic tue.. Better pilih modul 1.. :)

Anonymous said...

Waaah..hee..thnks ye kak soyah..ouhh..ok,,,,cam bedebaaa j nk p kmpp ni + cuak pon ade ...huhu...mase mppb tu mmg ade LDK ea kak? Hmm,,,

sya hassan said...

@Anonymous
Haha nak kata LDK tue tak jgk.. It more to orentasi sebenarnya.. MPPB is the best week okayh.. Rilexx chill.. Masa ni la nak kenal budak2 praktikum korg mcm mna.. Harharhar cayalah cakap akak..

'Amirah said...

Assalamualaikum kak. Nak tanya. Sijil-2 kita yang dapat time sekolah dulu tu nak kene sah kan dengan pihak sekolah ? Slip spm skali ke?

sya hassan said...

@'Amirah
wslm amirah.. bila dh masuk matrik sijil2 tue xdiperlukan pon.. tpi mybe in future digunakan la kot.. akak pon xpsti... tapi slip SPM sgt pntg sbb nnti nk apply degree even master dgn phD pon diorg akan tgk jgk SPM korg..

Anonymous said...

Pastu kak soyah nk tye ni,,,,kalo pakai jubah p kls xleh ea?? Hmm,,rak buku perlu k bawak hostl??? N then one more thing, ,,hehe..gambar passport mmg kne bwak jugak ea?? Sbb sthu sy kn dy akn amek gmbr kite dkt kolej nnti..so,,acano tu hakak soyahh?? Plsss answer my questions.. ^_^

sya hassan said...

@Anonymous
haha sape plak kata jubah xleh pkai? boleh je.. tapi jgn pkai tiap2 hari..hihi rak buku?? tak payah kot.. just bwk pghadang buku or kotak yg mmg buat khas utk letak buku.. erm gmbr passport? akak lupa la dlu lecturer ambik ke tak sebab nnti korg kena serah borg akuan tue.. better bawak la for ur sake.. :)

syafiyah sya said...

HAI KAK SOYAH... TERUJA BACA BOG AWAK...

hidayah abdullah said...

Assalamualaikum akak nk tanya nanti masa Kat sana boleh tak pakai selendang selain dpd tudung bawal???tq

hidayah abdullah said...

Assalamualaikum akak,saya nk tanya nanti masa Kat sana boleh tak pakai selendang selain dpd tudung bawal???tq

hidayah hisham said...

Assalamualaikum,kak saya nak tanya, masa pendaftaran kod pakaian baju kurung berwarna atau hitam putih? And boleh pakai shawl tak? Tq.

Iyra natili said...

Assalamualikum ☺️ Saya dapat pdt kat kmpp 2015. Nak tanya, memang dalam surat pendaftaran yg kita print out tu dia tak bagi tau modul ke?

Anonymous said...

Assalamualiakum hakak soyah~ nk tya. ad org ckp matriks penang ni susah nk dpt? saya buat pmohonan utk tahun 2016. sya tringin laa nk pegi ^.^.....limit brapa a nk masok.?

Una said...

Saya dapat matrik pp tahun ni 2016 Insyaallah saya akan buat yg trbaik. Hehe :) trbaca blog kak soyah best pulak.

Anonymous said...

Kmpp 2016 yeah. XD. Anonymous is coming!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
copyrighted by belog.cik.gebu. design by cik gebu.