Tuesday, March 27, 2012

ASASI ATAU MATRIKULASI??

assalamualaikum.. halo halohaaaa... :) how r u guys?? sihat kah?? hehe


1st of all..result SPM 2011 dah pon kuar rite?? Cer teka i got how many A's?? hemo3.. kalu salah xde hadiah.. kalu betol cheq bagi satu choki2 kat hang.. hahaha Alhamdulillah.. gua dapat result yang melayakkan gua mintak kos yang gua nak.. ngee~~ walaupun xgempak lah sgt.. tpi ok la.. hehe skunk tgh tggu tawaran.. but i'm still confused..

MATRIK vs ASASI

aku confused dowh.. aku ada cita2 nak study abroad.. kalu nk yang nie.. aku kena la amik matrik.. tpi as u know.. kat matrik kena la study gila babeng.. xleh maen2 owh.. kalu pointer rendah.. nnti apply upu.. u akan bagi kos yg bukan2 kat korang.. kalo asasi.. confirm2 korang leh msuk u.. for example.. uia.. kalo korang msuk asasi uia..sah2 nnti korang akan smbung degree kat uia jgk.. tpi kalo korang ambik asasi kat u lain selain uia.. nnti degree korang blh apply kat u lain.. contoh korang ambik asasi kat uitm.. bila nk smbung degree.. korang blh smbung kat utm.. understood??tpi my senior kate skunk neh uia dah ambik budak matrik.. tpi dia lebih utamakan budak foundation uia.. hurmm.. pening2..=.="


P/S: kpd akak2 & abg2 yang lbih berpengalaman.. leh kasi pendpat tak?? hehe yang mne satu yang TERBAEK?? hehe TQ





www.tips-fb.com

Friday, March 16, 2012

Susulan Ibu Lumpuh Ditinggalkan Anaknya Di Hotel Bajet



alhamdulillah.. anaknya dah bagi penerangan sebab beliau bertindak sedemikian.. dia pon still lagi nak jaga ibu beliau.. saya mohon maaf sebab sebelum nie saya berfikiran yang bukan2.. astagfirullahalazim.. kadang kala kita manusia suka berprasangka yang bukan2.. Allahuakbar.. manusia tidak lari daripada melakukan kesilapan..semoga encik Amir dan ibunya tabah menghadapi ujian Allah SWT.. aminn..

note : sesungguhnya syurga itu terletak di bawah telapak kaki ibu..renung2kan.. :)



www.tips-fb.com

Thursday, March 15, 2012

ADA APA DENGAN 21 MAC 2012?

assalamualaikum..

await pulak dengan tarikh 21 mac neh?? -.-'?*tetibe terkeluaq loghat utagha.. hehe sebenaqnya.. itulah tarikh yang blh diibaratkan antara hidup dengan mati.. *bak kata kawan cheq.. errkk.. ye ke?? maybe la kot.. actually.. ianya berkaitan dengan cita2 je.. 21 MAC 2012.. tarikh yang ditunggu2 oleh semua calon SPM 2011.. tarikh keluarnya result SPM.. agagaga.. takut?? nak kata takut.. xdelah takut sgt.. gementar tue ade.. then skunk neh.. berdebar2 tue adalah skit2.. cheq xtaw la apo yang cheq rasa.. rasa mcm biasa2 je.. mcm xdak apa2 yg berlaku.. cheq berserah kepada Allah SWT.. insyaAllah.. cheq reda dapat berapa pon.. asalkan result tue dapat dekatkan diri cheq dengan Allah SWT.. xnak la kalo kita dapat result cemerlang mcm mne skalipun.. last2 kita lupa Allah.. SANG PENCIPTA kita.. for what we got an excellent result for SPM.. but we forgot HIM?? lastly we got nothing.. di dunia.. mungkin kita menikmati kesenangan.. tapi itu cuma sementara je.. kita skunk neh berada di dunia akhir zaman.. bila baca berita.. ada je pembunuhan sana sini.. terbaru.. budak lima tahun dibunuh dan dibakar.. saudara seagama dengan kita pula ditindas seperti mana yang berlaku di IRAQ.. PALESTIN dsb.. dan sedarkah kita bahawa sudah banyak tanda2 kiamat kecil yang telah ditunjukkan oleh Allah SWT.. tsunami.. gempa bumi.. dll.. tidak takutkah kita dengan balasan ALLAH SWT di dalam kubur dan tentunya di akhirat nanti? kepada mereka yang kufur.. NERAKA adalah tempat mereka.. dan bagi orang2 yang beriman.. JANNAH lah tempat mereka.. Ya Allah sesungguhnya aku takut akan azabMU.. ampunilah dosa2 ku.. ampunilah dosa2 kedua ibu bapa ku.. ampunilah dosa2 muslimin dan muslimat.. jauhkanlah kami dari api neraka.. sesungguhnya setitik api neraka mampu membakar bumi ini.. maka sedarlah wahai saudara2 ku sekalian..segeralah bertaubat.. sesungguhnya sebesar mana pun dosa kita.. Allah itu Maha Pengampun.. INSYAALLAH.. akan diampunkan dosa2 hambaNYA..


nota iman : "Serulah kepada jalan TUHAN-mu dengan cara hikmah dan memberi nasihat yang baik, dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang sebaik-baiknya. - (Maksud dari Surah An-Nahl, Ayat 165)"Sampaikanlah dari(ajaran)ku walaupun (hanya sekadar) sepotong ayat. - (Maksud dari Hadith Nabi)



www.tips-fb.com

Friday, March 9, 2012

Ibu Lumpuh Ditinggalkan Anaknya Di Hotel Bajet

assalamualaikum..

hari nie saya nak kongsi cerita sedih..apa kata korang tengok video nie dulu..






korang dah tengok?? tergamak anak beliau tggl beliau kat hotel bajet.. org cina plak yang baik tolong nenek nie.. tenks to them.. kepada anak2 di luar sana.. ketika ibu dan juga bapa anda masih lagi bernyawa.. berbakti la kepada mereka... jaga lah mereka..limpahilah kasih syg terhadap mereka.. mereka banyak jasa kepada kita terutama ibu yang mengandungkan kita selama 9bulan 10 hari.. yang berdepan dengan maut semata-mata nak melahirkan kita.. jangan pula bila mereka dah kaku dan tidak bernyawa baru nak menyesal.. xguna dah nak menyesal waktu tue.. fikir baek2 sblm buat keputusan tue.. sebak bila saya tengok nenek tue nangis.. xsepatutnya anak beliau buat mcm tue.. T_T

note : sayangilah ibu bapa korang.. ingatlah..sesungguhnya anak derhaka akan dibalas neraka oleh Allah SWT.. maka beringat2 lah.. semoga kita menjadi anak yang soleh dan dapat berbakti kepada kedua orang tua kita..aminn



www.tips-fb.com

Thursday, March 8, 2012

BELOG SAYA BERTUKAR WAJAH

ASSALAMUALAIKUM..


Alhamdulillah..akhirnya belog ini direborn kan..hehehe simple je.. kali nie cik gebu memilih warna biru sebagai background for this belog.. to all readers.. from now.. me.. as owner for this blog akan membahasakan diri sebagai saya/aku atau nama samaran (cik gebu..soyah..sya).. perkataan "gua" mcm xsesuai je utk perempuan.. kalo lelaki.. ok je.. hehe mulai saat ini juga.. belog saya akan menjadi tempat saya berdakwah secara santai.. maafkan saya jika selama saya berblogging saya ada menyinggung perasaan anda2 sekalian dengan entri2 saya yang terdahulu.. sesungguhnya kita manusia tidak lari dari kesilapan.. maafkan saya jika belog saya tidak seceria dahulu... yang banyak membebel xtentu pasal.. ^^ i think i'm still like before.. cuma sekarang saya kena menjaga tutur kata saya dalam belog ini agar tidak menjadi fitnah.. mengaibkan org lain dan menjadi tempat bergosip.. maafkan saya juga sbb kalo dolu2 korang follow sebab saya seorg yang brutal or jenis gila2.. hehe yes..i'm admit it.. dahulu saya brutal..gila2.. suka buat lawak..cari pasal.. but now i'm changed.. maybe sy still lagi mcm tue.. cuma dgn certain people only.. i'm sorry guys.. saya harap korang dapat menerima perubahan diri saya.. sesungguhnya sekarang nie saya sedang mencari hala tuju saya...

note : Alhamdulillah.. my friends can accept me although i'm changed.. tenks a lot friends.. amiya.. zahida.. soffea.. nabilah.. fadhilah.. fatin chick.. tenks coz u alls still accept me.. love u alls so much! ^_^




www.tips-fb.com

Thursday, March 1, 2012

STORY OF MY LIFE : PENGHIJRAHANKU

assalamualaikum... what's up guys?? hope korang sihat walafiat.. XD

if u realize.. my blog changed.. just a little bit.. more to Islamic.. :D just using the old header but i was changing the picture.. hehe I wanna change myself to be a true Muslimah.. or in other word "BERHIJRAH".. I can't deny that sebelum ni.. sometimes I doesn't really care about prohibition in Islam.. especially tentang penjagaan aurat.. yes.. I'm wearing hijab.. since my chidhood.. around 10 years old.. although I was wearing hijab.. but I didn't wear it properly.. mula2 i was thinking pakai tudung sebab nak tutup rambut.. all my siblings are wearing tudung..(i mean my sisters).. so.. I just follow them.. bila dah bsr skit.. baru la tahu kena pakai tudung sebab tuntutan agama.. rambut is aurat.. but I was forget about another part that catagorized as aurat..I was wearing hijab ala kadar je.. suka letak hujung tudung kat bahu... SubhanAllah.. I was ashamed with myself.. ampunilah dosaku Ya Allah..

but Alhamdulillah.. Allah give His hidayah for me.. to changed myself untuk menjadi Muslimah yang sejati.. insyaAllah.. now.. i wanna changed how i wearing hijab and clothes and so on.. jeans is my favourite.. I know I'm still can wear it but I have to wear it with my blouse.. blouse tue kena la yang labuh melebihi punggung.. tak ketat.. insyaAllah kalo sampai masa.. I just wearing skirts.. dah tak nak pkai jeans.. now.. tengah berjinak2 dengan skirts..

terfikir seketika.. kenapa Allah memberikan HidayahNya kepadaku?? sesungguhnya telah banyak dosa2 yang pernahku lakukan sebelum ini.. ALLAHUAKBAR..! terima kasih YA ALLAH.. kerana memberikan kesempatan kepadaku untuk kembali ke pangkal jalan..

bagaimana aku berkeinginan untuk berHIJRAH?

bermula apabila aku melayari  FB.. ada satu link yg dipostkan oleh rakan FBku.. sedar tak sedar.. aku tertekan page laman Youtube.. lagu Maher Zain-Open Your Eyes.. this song membuatkan aku teringat semasa aku di tingkatan 5.. my English teacher.. Madam Fadzilah (sometimes i called her Umi)played this song in my class during her lesson.. dulu just nyanyi je tanpa memahami maksud.. but this time.. aku menghayati lagu nie.. and tanpa sedar my tears came falling down.. aku menangis.. menangis kerana teringat dosa2 yang pernah aku lakukan.. mengingatkan diri ini yang lalai daripada mengingati Allah SWT.. SubhanAllah.. tenks to Umi sbb perkenalkan saya lagu nie..dan ketika itulah aku merasakan ada sesuatu yang memasuki dalam diri.. aku xdpt gambarkan situasi itu.. tapi aku dapat merasakan hati aku tenang.. igt kepada Allah.. dan merasakan aku harus berubah.. ke arah yang lebih baik.. then I told my brother tentang penghijrahan aku.. dan dia menyokong.. I asked him to guide me.. Alhamdulillah.. he willing to help me..

dengar dan hayati..


lagu yang betol2 membuka MATAku tentang kebesaran Allah SWT.

beberapa bulan sebelum nie.. my sister also berhijrah.. melihat akan penghijrahannya.. aku terdetik bila aku akan berubah like my sister.. I was so surprised when she came back home..she wearing Jubah and tudung bawal yang dipinkan kiri kanan.. menutupi dada.. jarang2 dia pakai kalo pulang ke kg.. alhamdulillah.. aku diberikan hidayah untuk berubah.. insyaAllah.. I wanna be like her..also wanna be like my sister-in-law,Kak Sarah..

sekarang..aku sedang memperbaiki kelemahan diri.. buang yang keruh.. ambil yang jernih.. aku ingin mendalami ilmu agama dengan lebih mendalam.. ingin menjadi wanita solehah.. kerana ciri2 wanita solehah salah satunya ialah mencintai Allah dan Rasulullah.. :)

PS :  just sharing my story.. yang baik datang daripada Allah.. yang buruk datang daripada saya.. oh ye.. i'm still like to wear shawls.. but jenis yang pashmina.. sbb yang nie besar.. so boleh tutup dada.. :) ustaz don daniyal pon ada cakap kalo nak pakai selendang..blh je.. as long as u punyer selendang xjarang dan boleh tutup dada.. sorry guys..entri pnjg.. dun worry.. gaya penulisan for next entry still like before.. hari nie gaya penulisan lain skit.. skima skit but it's ok :D do pray for me supaya penghijrahan ini berkekalan sehingga akhir hayat.. aminn.. i'm praying may Allah bLess all of u whose visiting my blog.. Wassalam..





www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
copyrighted by belog.cik.gebu. design by cik gebu.