Thursday, March 1, 2012

STORY OF MY LIFE : PENGHIJRAHANKU

assalamualaikum... what's up guys?? hope korang sihat walafiat.. XD

if u realize.. my blog changed.. just a little bit.. more to Islamic.. :D just using the old header but i was changing the picture.. hehe I wanna change myself to be a true Muslimah.. or in other word "BERHIJRAH".. I can't deny that sebelum ni.. sometimes I doesn't really care about prohibition in Islam.. especially tentang penjagaan aurat.. yes.. I'm wearing hijab.. since my chidhood.. around 10 years old.. although I was wearing hijab.. but I didn't wear it properly.. mula2 i was thinking pakai tudung sebab nak tutup rambut.. all my siblings are wearing tudung..(i mean my sisters).. so.. I just follow them.. bila dah bsr skit.. baru la tahu kena pakai tudung sebab tuntutan agama.. rambut is aurat.. but I was forget about another part that catagorized as aurat..I was wearing hijab ala kadar je.. suka letak hujung tudung kat bahu... SubhanAllah.. I was ashamed with myself.. ampunilah dosaku Ya Allah..

but Alhamdulillah.. Allah give His hidayah for me.. to changed myself untuk menjadi Muslimah yang sejati.. insyaAllah.. now.. i wanna changed how i wearing hijab and clothes and so on.. jeans is my favourite.. I know I'm still can wear it but I have to wear it with my blouse.. blouse tue kena la yang labuh melebihi punggung.. tak ketat.. insyaAllah kalo sampai masa.. I just wearing skirts.. dah tak nak pkai jeans.. now.. tengah berjinak2 dengan skirts..

terfikir seketika.. kenapa Allah memberikan HidayahNya kepadaku?? sesungguhnya telah banyak dosa2 yang pernahku lakukan sebelum ini.. ALLAHUAKBAR..! terima kasih YA ALLAH.. kerana memberikan kesempatan kepadaku untuk kembali ke pangkal jalan..

bagaimana aku berkeinginan untuk berHIJRAH?

bermula apabila aku melayari  FB.. ada satu link yg dipostkan oleh rakan FBku.. sedar tak sedar.. aku tertekan page laman Youtube.. lagu Maher Zain-Open Your Eyes.. this song membuatkan aku teringat semasa aku di tingkatan 5.. my English teacher.. Madam Fadzilah (sometimes i called her Umi)played this song in my class during her lesson.. dulu just nyanyi je tanpa memahami maksud.. but this time.. aku menghayati lagu nie.. and tanpa sedar my tears came falling down.. aku menangis.. menangis kerana teringat dosa2 yang pernah aku lakukan.. mengingatkan diri ini yang lalai daripada mengingati Allah SWT.. SubhanAllah.. tenks to Umi sbb perkenalkan saya lagu nie..dan ketika itulah aku merasakan ada sesuatu yang memasuki dalam diri.. aku xdpt gambarkan situasi itu.. tapi aku dapat merasakan hati aku tenang.. igt kepada Allah.. dan merasakan aku harus berubah.. ke arah yang lebih baik.. then I told my brother tentang penghijrahan aku.. dan dia menyokong.. I asked him to guide me.. Alhamdulillah.. he willing to help me..

dengar dan hayati..


lagu yang betol2 membuka MATAku tentang kebesaran Allah SWT.

beberapa bulan sebelum nie.. my sister also berhijrah.. melihat akan penghijrahannya.. aku terdetik bila aku akan berubah like my sister.. I was so surprised when she came back home..she wearing Jubah and tudung bawal yang dipinkan kiri kanan.. menutupi dada.. jarang2 dia pakai kalo pulang ke kg.. alhamdulillah.. aku diberikan hidayah untuk berubah.. insyaAllah.. I wanna be like her..also wanna be like my sister-in-law,Kak Sarah..

sekarang..aku sedang memperbaiki kelemahan diri.. buang yang keruh.. ambil yang jernih.. aku ingin mendalami ilmu agama dengan lebih mendalam.. ingin menjadi wanita solehah.. kerana ciri2 wanita solehah salah satunya ialah mencintai Allah dan Rasulullah.. :)

PS :  just sharing my story.. yang baik datang daripada Allah.. yang buruk datang daripada saya.. oh ye.. i'm still like to wear shawls.. but jenis yang pashmina.. sbb yang nie besar.. so boleh tutup dada.. :) ustaz don daniyal pon ada cakap kalo nak pakai selendang..blh je.. as long as u punyer selendang xjarang dan boleh tutup dada.. sorry guys..entri pnjg.. dun worry.. gaya penulisan for next entry still like before.. hari nie gaya penulisan lain skit.. skima skit but it's ok :D do pray for me supaya penghijrahan ini berkekalan sehingga akhir hayat.. aminn.. i'm praying may Allah bLess all of u whose visiting my blog.. Wassalam..





www.tips-fb.com

5 makhluk membebel ♥:

Hamizah Binti Zulkifli said...

SUBHANALLAH..ALHAMDULILLAH..
bersyukur dgn adanya kesedaran dan keinginan utk berhijrah..semoga akn terus utuh dan kuat dgn segala dugaan bila sudah berhijrah.kerna kita pasti diuji utk melihat sejauh mana kesungguhan kita..moga kamu kuat dan sabar...=)

InsyaAllah..Wamarhabanbikum ke jalan yg benar dan diredHai Allah SWT..AMIN....=)

L said...

huuuu,, alhamdulillah dah berubah....=)

diya said...

Hmmm, sy pun ada niat nak berhijrah. tpi takut juga tak bsungguh sungguh ke, tak tahu nak mula dr mana...

Cahaya Kegembiraanku said...

ALHAMDULILLAH.bagus lettew :) mudah2 awak komit ye wak! istiqamah. hidayah tu milik Allah. sekali dapat jgn sia2 kan.kisah2 lalu tu jadikan iktibar. bagus3x. :p


senior smkkb tercintew

tyrah abu bakar said...

alhamdulillah..insya-Allah,sy pun nak buat gitu jugak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
copyrighted by belog.cik.gebu. design by cik gebu.