Thursday, June 9, 2011

Pilihan Korang : Nikon atau Canon

skunk neh rmai yg tergiler kat DSLR kan?? gua pon tdk ketggln jgk .. dah lame gua mengidam.. xdpt2.. sob3.. tahun depan gua nak bli.. xkira.. tahun depan msti gua dah ade satu.. hua3.. cume yg menjadi persoalan gua..

ANTARA NIKON DENGAN CANON.. MANA SATU YANG TERBAEKKK??

gua nak survey la skit.. dengan harga2 skali kalo blh.. so harap korang membantu.. mekacehh :)



www.tips-fb.com

15 makhluk membebel ♥:

whitelover said...

gwa pon nk rembat 1..gwa nk nikon je..ceh bunyi cm seposen dua je dslr haha

KAMIHIDUP said...

kena tanya pakar, canon ke, nikon ke, masing-masing ada kelebihan dan kekurangan, beli ikut pada penggunaan. :)

Raji and Yeen said...

ak sggest kn nikon..sbb member ak ,hoho,,bkn ak ,,gna nikon
high class gitu owh..lawa jer gmbr tuh,.hrga lam 2k smthin...

amna said...

nikon rasanya >bnyk pilihan n bnyk juga model yg ok n murah drpd canon. klau bab quality gmbr tu kena tgk pd model n cara guna.
(im canonian)

orang panggil aku 'KAM' said...

aku pernah tanya mamber aku yang kerja sbgai wartawan utusan...ni komen dia kalu rajin bacala...

Salam Bro..DSLR maksudnya Digital Single Lense Refleks, maksudnya kamera digital yang guna lensa tunggal (satu).

Ok, dalam banyk2 kamera DSLR mmg Nikon dan Canon femes kat mesia..dua2 sama jer kualiti gambar yg diambil..cuma praktikaliti atau cara mengendalikan kamera tue jer yg berbeza..ada org suka Nikon, ada org suka Canon.

Untuk beginner klu ko ada budget lebih untuk Nikon aku cadangkan ko amik D7000-untuk siri 4 digit (mahal skit la)..klu budget kurang leh amik D3100-siri 3 digit (bawah 3 ribu leh dapat la,ni siri paling bawah dalam kamera DSLR Nikon)..ada org suker yang dua digit macm D60, D80, D90...tp agak mahal juga..

Bezanya ikut siri digit ni dia punya aplikasi, sama ada full frame, half frame, atau quater frame ini biasanya beri kesan kepada saiz dan kualiti gambar yang diambil..tp bukan dari segi kreativiti yea..sebab kreativiti gambar yang diambil bergamtung kepada jurugambar..

Aku x pakai Nikon, tp pakai Canon..for sure cara nak kendalikan kamera Nikon aku kureng skit..tp semuanya sama..janji ada ISO, shutter speed segala jadahnya la...cuma untuk beginner aku cadangkan ko amik D60 pon ok, D 7000 pun ok...klu x der budget amik D3100-ni semua kamera nikon tau..nak lagi jelas, ko try lawat laman web shashinki..taip jer..ti kuar senarai harga..ko leh survei dulu la...

Cuma, klu ko betul2 minat, baik amik yang ok skit (walaupun mahal) then explore - contohnya di buat foto hunt (amik gambar ler) kat mana-mana, blajar dari internet pon ok..x pun cari geng yg suker main DSLR gak.. belajar sket..aper2 pon pakai natang ni mmg best...hehehe..aku klu der duit nak upgrade gak kamera..cari yg lagi best..

*DSLR biasanya datang dengan kits lense maksudnya ko beli kamera terus dapat lens standard, tp lense leh upgrade denga mcm jenis lense bergantung kepada jenis gambar yang ko nak amik -Wide lense, telefoto lenses, potrait 50mm mcm 2 lagi la....

Amirul Faiz said...

slm knl2...hehehe

Tyrah said...

tyrah baru beli nikon d3100 ..
harga rm2398 sekali dgn tripod, lens protector, memory 16GB :)

nikon d3100 ok utk beginner :)

=YunChanKhalid= said...

nikon laaa! nikonn laaa! :D

ayanuts said...

nikon terbaik :)

TUNAS PUTERI SKKT said...

nikon plg top

lenloy said...

Jemput jalan-jalan ke blog saya..

http://lenloy-closet.blogspot.com/


Juga diiklankan di..

mudah.my/lenloy-closet


Terima kasih.. Salam kenal :)

HaNa Hani said...

entah la..xpakar
tp hana rase better go with nikon...gmbr die alive skit..
haha

Encik Gambar said...

nikon or canon??
dua2 tu xpenting..
yg penting skli..
the person of behind camera..
that is most important!!!

amna said...

huhu. amcm, dh dpt idea n pilihan lum?? hihihi..

Anonymous said...

Gambar canon raw terbaik.... Tp ramai xtau.. Sb xabis explore

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
copyrighted by belog.cik.gebu. design by cik gebu.